Skip to main content
Image
Nyhavn Erhvervs- og Grupperejser arrangerer spændende oplevelser i New York
Mad & drikke

Kulinarisk vandring gennem lower east side i New York

Tag på en gastronomisk rejse gennem et af Manhattans mest fascinerende kvarterer og bliv klogere på livsvilkårene for de hundredtusindvis af immigranter, der har lagt fundamentet for Lower East Side's enestående madscene.

  • Image
    Nyhavn Erhvervs- og Grupperejser arrangerer spændende oplevelser i New York
  • Image
    Smag på New York - oplevelse på Lower Eastside arrangeret af Nyhavn Erhvervs- og Grupperejser
  • Image
    Smag på New York - en oplevelse Nyhavn Erhverv arrangerer for firmaer og virksomheder
  • Image
    Nyhavn Erhvervs- og Grupperejser arrangerer spændende oplevelser i New York
  • Image
    Smag på jødiske Knish på en oplevelse i New York - arrangeret af Nyhavn Erhvervs- og Grupperejser

Smag på slummen

Fra trang til trendy

I dag er Lower East Side en hip, up-and-coming bydel. Men for blot 100 år siden var virkeligheden en helt anden.

Gennem årtier slog tusinder og atter tusinder af immigranter sig ned i det slumlignende kvarter, hvor levestandarden blev ved med at dale i takt med, at pladsen blev mere og mere trang.

For de mange indvandrere var de kulinariske traditioner en vigtig måde at etablere et fællesskab på og skabe tryghed i de fremmede omgivelser, og selv om fattigdommen for længst er drevet på flugt, lever madkulturen videre i bedste velgående.

Bag den polerede facade

Uanset om jeres rejses formål er fagligt eller socialt, så sæt en halv dag af til at udforske denne unikke og alt for ofte oversete bydel, hvor I kommer ind bag New Yorks polerede facade og ser byens historie gennem mere ydmyge briller.

Javist, New York er succes, penge og glamour, men for langt størstedelen af byens tilflyttere har virkeligheden været en helt anden, og for mange blev den amerikanske drøm aldrig mere end en drøm.

Delis og moskeer

Immigrationen fra Europa til New York tog støt til op igennem det 19. århundrede, og der var snart sagt ikke den nationalitet, der ikke var repræsenteret i Lower East Side.

Tyskere, italienere, grækere, ungarere, polakker, rumænere, russere, ukrainere, slovakker og senere også kinesere, japanere og latinamerikanere. Jøder og kristne, muslimer og buddhister i skøn forvirring.

Det største samfund blev hurtigt det jødiske, og på jeres tur kommer I forbi traditionsrige, jødiske delis, kosher-slagtere, synagoger og sågar et jødisk teater. Glæd jer til at smage friterede jødiske dumplings, knish, der er en af New Yorks mest popoulære streetfood-retter.

Tenements på lower east side

De fleste af immigranterne udvandrede fra fattigdom til endnu mere fattigdom, for konkurrencen om beskæftigelse var benhård på det overfyldte Manhattan.

Netop derfor endte så mange på den billige Lower East Side, hvor de stuvede sig sammen i tætpakkede, faldefærdige lejlighedsbygninger - de såkaldte tenements - hvor hele familier kunne bo sammen i et enkelt værelse med hverken vinduer, toilet eller rindende vand.

Da immigrationen var på sit højeste, levede over en halv million mennesker på denne made.

Levende byhistorie

Brandfaren var en konstant risiko, og de sanitære forhold var rædselsvækkende, som det bl.a. blev dokumenteret af den dansk-amerikanske fotograf Jacob A. Riis, der med sine fotodokumentarer fra New Yorks slum bidrog til, at der ved udgangen af det 19. århundrede blev indført en ny boliglovgivning, der langsomt gjorde en ende på de kummerlige tenements.

Men mange af bygningerne står endnu, klods op og ned af hinanden med et labyrintisk zigzag-mønster af spindelvævslignende brandtrapper klistret til den rødbrune murstensfacade. Selv om de i dag er renoveret og måske ligefrem indrettet til luksuslejligheder, kan man levende forestille sig den trængsel, her har været blandt tørresnore, værksteder og fælles klosetter.

Eftertanke og eftersmag

Hvis New York er et studium i succes, så er Lower East Side et studium i den pris, vi er villige til at betale i håbet om at opnå succes. Hvornår har vi sidst selv sat tilværelsen på spil for at forfølge en drøm? Og hvordan håndterer vi selv vores fiaskoer?

Det er et tankevækkende og lærerigt perspektiv, som vil give grobund for mange interessante diskussioner i jeres gruppe, mens I smager jer vej gennem immigranternes madhistorie.

Image
Jens Christian Jensen, Projektmanager hos Nyhavn Erhvervs- og Grupperejser

Ring til Jens Christian

Ring til Jens Christian og hør mere om, hvordan vi kan skræddersy en rejse til jer.

33 18 84 50